Saturday, October 31, 2009

Tulis tak guna akal

Assalamualaikum w.b.t

Agak lama juga saya tidak tulis sesuatu dalam blog ini. Bukan apa, cuma kesibukan sehingga hilang 'mood' untuk menulis di sini. Tambah lagi dengan 'final exam' yang semakin hampir.

Kali ini saya tergerak untuk menulis setelah terbaca sebuah buletin yang di tulis oleh seorang rakan di dalam Myspace. Tajuk nya ialah ''Nik Aziz oh Nik Aziz, tok guru yang hebat''. Pandangan pertama saya ialah artikel yang dia tulis ini adalah mungkin untuk menceritakan tentang kewibawaan TG dalam politik.

Tetapi setelah membaca dua perenggan, lain pula maksud tulisannya itu. Dia seperti mahu memperlekehkan kemampuan TG dalam memerintah. Saya di sini bukanlah mahu menunjukkan ketaksuban saya terhadap TG tetapi saya tidak boleh menafikan tentang keunikan pentadbirannya mengikut Islam.

Di dalam artikel tersebut, penulis menceritakan seolah-olah TG terlalu inginkan kerusi Perdana Menteri dan memerintah Malaysia tanpa mengatur apa-apa strategi. Memanglah cita-cita TG untuk menegakkan Islam di negara ini tetapi dia tidak sebodoh yang di gambarkan oleh penulis. Penulis juga mengakui TG bukanlah hanya seorang tok guru yang mengajar agama tetapi
beliau ahli politik totok yang dalam istilah Inggeris disebut political animal.

Adakah 'political animal' ini suatu gelaran yang sesuai untuk TG? Adakah gelaran 'totok' itu sesuai untuk orang yang sudah berhempas pulas menyebarkan dan menegakkan Islam di bumi Malaysia ini? Jikalau penulis itu seorang yang tinggi ilmunya dalam bidang agama, saya bole 'respect' dia. Tapi jika gambar di dalam profilenya diletakkan gambarnya dengan seorang perempuan dalam keadaan berlaga kepala (seperti dilamun cinta), kita pun boleh fikir dengan logik akal adakah penulis ini banyak ilmunya? Orang yang berakal tidak akan membuat sesuatu yang akan menjatuhkan maruahnya.

Selain itu, penulis boleh dikatakan seperti tidak besetuju dengan tindakan TG yang menolak kerajaan perpaduan dan menolak gagasan UMNO.
Penulis berpendapat bahawa TG tidak percaya kepada pengertian kebangsaan - atau dalam konteks gagasan perpaduan, Melayu. Melayu bagi TG menikut pandangan penulis ialah elemen assabiyah yang menurutnya tidak sehaluan dengan ajaran Islam. Teras beliau ialah Islam semata-mata. Bagi beliau Melayu itu tidak wujud.

Mari kita lihat kembali kepada sejarah. Sejarah ini penting kepada kita supaya kita dapat mengambil pengajaran daripada apa yang telah berlaku supaya pisang tidak berbuah dua kali. Islam disampaikan oleh baginda Rasulullah s.a.w yang berasal dari bangsa Arab Quraisy. Agama yang terbaik ini adalah untuk semua umat manusia sehingga akhir zaman. Tidak kira bangsa dan warna kulit.

Pandangan penulis itu betul bahawa TG menganggap Melayu itu adalah assabiyah. Cuba kita fikir, jika Rasulullah berdakwah hanya untuk bangsanya sahaja, nescaya kita tidak akan dapat merasai kenikmatan dan kemanisan iman seperti sekarang ini. Jadi TG cuba untuk mempraktikkan strategi dakwah Rasulullah s.a.w di dalam corak pemerintahannya. Tidak ada perbezaan bangsa dalam fikirannya walaupun zahirnya ada. Tetapi TG mengutamakan Islam dan umat Islam itu sendiri.

Jika TG memerintah kelak, bangsa lain diabaikan tetapi di dalam bangsa tersebut ada yang beragama Islam. Oleh itu, umat Islam dalam bangsa yang lain juga akan terabai jika di dahulukan bangsa Melayu. Maka, TG akan di caci dan di hina kerana mengabaikan umat Islam sedangkan dasar perjuangannya adalah Islam.

Slogan Pas adalah "Pas for All". Slogan ini boleh dirungkaikan dengan lebih luas lagi. "for all" di sini pada pandangan saya adalah untuk semua rakyat Malaysia. Saya katakan untuk semua rakyat Malaysia kerana mungkin Pas sudah mengambil pengajaran daripada kisah sejarah yang lalu. Pas juga mungkin menerima pandangan Dato' Onn Jaafar yang mahukan UMNO dibuka penyertaannya kepada bangsa lain.

Dato' Onn mungkin memikirkan dengan cara itu, maka perpaduan semua bangsa akan dapat dieratkan lagi. Pas juga mengambil langkah yang sama dengan menyatukan semua bangsa di bawah satu parti. Tindakan ini bertujuan supaya segala arahan mudah di patuhi kerana semuanya di bawah naungan satu parti dan satu pengaruh.

Jadi terpulanglah kepada kita untuk menilai sejauh mana kualiti pemerintahan pemimpin-pemimpi di Malaysia ini. Apa yang menjadi matlamat utama ialah kehidupan di akhirat kelak yang bermula dari kehidupan di dunia ini.


Wallahua'lamNo comments:

Post a Comment