Wednesday, May 27, 2009

cerita sebenar

assalamualaikum
pada hari selasa malam yang lalu (26/5/09), saya telah menghadiri satu ceramah perdana yang bertajuk krisis di Perak. ceramah ini telah disampaikan oleh ketua pemuda pas pusat, sdr. Salahuddin Ayub dan ajk pas pusat, sdr Hanipa Maidin yang merangkap sebagai peguam bela bagi datuk seri nizar jamaluddin di mahkamah rayuan. sememangnya saya ingin mendapatkan penjelasan yang paling jelas mengenai kekeliruan yang berada di perak.

ceramah pertama disampaikan oleh sdr Hanipa Maidin dan beliau mengupas dengan lebih terperinci mengenai kejadian yang berlaku pada 7 Mei. semua orang sudah tahu mengenai perkara ini melalui media cetak terutamanya yang menyiarkan gambar kekecohan di dalam DUN perak. sebenarnya orang ramai telah ditipu oleh akhbar-akhbar yang pro kerajaan mengenai situasi sebenar yang berlaku. pertama sekali beliau menyentuh isu mogok lapar di Perak. mogok lapar ini sebenarnya hanya untuk penyokong-penyokong Pakatan Rakyat (PR) yang bukan Islam sahaja. bagi yang Islam, dato' seri Nizar menyuruh mereka berpuasa sunat pada 1 Jamadil Awal. adakah berpuasa sunat juga dikira haram hukumnya. inilah fatwa yang dikeluarkan oleh mufti-mufti UMNO iaitu Dato' Noh Gadut dan Dto' Harussani Zakaria. mereka ini terlalu cepat melatah dan mengeluarkan pendapat mereka tanpa menyelidik terlebih dahulu. MB Pakatan Rakyat Perak menyuruh para penyokong Islam berpuasa sunat dan melakukan sembahyang hajat supaya dibukakan hati mereka yang berkuasa supaya membubarkan DUN.

beliau juga menceritakan situasi yang berlaku kepada Speaker Perak yang sah, V Sivakumar. YB Siva yang telah diseret keluar masih lagi speaker yang sah kerana sidang DUN pada 7 Mei itu tidak berlaku sebenarnya. penangguhan yang berlaku sebenarnya hanya untuk mengumpan YB Siva untuk keluar rehat di luar dewan. apabila kerusi kosong, mereka akan terus melantik speaker haram yang baru. tetapi YB Siva tidak sebodoh yang disangka. apabila sudah 3 kali penangguhan tidak berjaya, maka mereka menggunakan kekerasan dengan menyeret keluar YB Siva. mereka telah lupa bahawa YB Siva masih lagi ADUN Tronoh dan dia masih lagi mempunyai hak bersuara di dalam dewan walaupun beliau kehilangan kuasa Speaker.

semua ini berlaku akibat kesalahan dalam perancangan BN untuk merampas kuasa di perak. mereka hanya menumpukan kepada dato' seri Nizar seorang sahaja tetapi mereka tidak perasan yang speaker juga masih berkuasa di dalam dewan. sdr Hanipa juga mengulas mengenai pencabulan kuasa yang berlaku di perak. beliau telah menerangkan mengenai doktrin pengasingan kuasa yang ada dalam perlembagaan di Malaysia. kuasa judisiari, eksekutif dan legislatif tidak boleh di campur adukkan. masalah yang berlaku dalam DUN misalnya hanya boleh di selesaikan di dalam DUN sahaja. tidak boleh di bawa ke mahkamah. selain itu, polis juga tidak berkuasa di dalam DUN. apa yang berlaku di Perak adalah sebaliknya. ketiga-tiga kuasa ini dicampur adukkan. mereka telah mengingkari doktrin yang mereka setuju untuk di jalankan di Malaysia.

jika hendak diceritakan di sini memang tidak akan habis. jadi sekiranya anda ingin mendapatkan informasi yang sebenar tentang kemelut yang berlaku di Perak, jangan sekadar menonton berita di televisyen atau membaca akhbar yang pro kerajaan sahaja. cuba dapatkan penjelasan daripada pihak pembangkang pula mengenai apa yang berlaku. kita tidak boleh melihat perkara ini dari satu pihak sahaja.

wallahua'lam

No comments:

Post a Comment