Saturday, May 9, 2009

Huru-hara di Perak...

Lucu, aneh, geram tapi ini semua memang benar-benar berlaku. semalam saya buka berita harian online. memang rutin saya kt skola kalau da x de kelas saya akan baca berita online. saya tertarik headline semalam iaitu mengenai kekecohan di perak. bile da habis bace cerita dia saya terdiam, pastu rasa lawak pun ada. adegan yang amat memalukan kerana mereka seperti kanak-kanak yang berebut gula-gula. hanya kerana kuasa para ADUN di perak berbalah sesama mereka.

bagi saya, soal politik sebegini saya tak akan tengok sebelah pihak sahaja. saya pun bukak harakahdaily dan suara keadilan. dari situ saya dapat link ke laman blog adun titi serong, drs khalil idham lim. di situ barulah saya dapat tahu siapa yg buat kecoh sebenarnya. pihak kerajaan sengaja membuat sidang DUN tersebut hanya sebagai helah untuk melucutkan jawatan V. Sivakumar. mereka bertindak tanpa menunggu keputusan daripada mahkamah mengenai status penggantungan mereka.

bagi saya tindakan siva mengarahkan 10 orang ADUN BN keluar adalah patut kerana mereka masih lagi digantung . jadi dia sememangnya menggunakan kuasa nya dengan betul. tetapi mereka tetap berdegil dan berkeras tidak mahu keluar dari dewan. sebaliknya siva telah diperlakukan seperti binatang. beliau telah diseret keluar dari dewan tersebut oleh polis. saya amat sedih apabila melihat beliau diperlakukan sebegitu. di sini saya sertakan gambar beliau di seret.
adakah patut seorang Speaker diperlakukan sebegini?

selain itu, apa yang menghairankan saya ialah mengapa pihak polis berkuasa di dalam dewan ini. mereka juga berkumpul di perkarangan dewan seperti ada rusuhan. mereka juga tidak mempunyai apa-apa kuasa semasa persidangan DUN. mereka tidak boleh memperlakukan tindakan seperti menangkap apatah lagi menyeret seperti di atas. saya percaya perkara di atas dilakukan oleh pihak polis walaupun mereka berpakain kemeja.

mengapa mereka berkumpul??? hairan...

satu perkara lagi ialah kehadiran manusia-manusia misteri yang 'menyerikan' lagi proses rampasan kuasa di persidangan DUN Perak. kehadiran mereka ini seperti dirancang untuk menambahkan lagi kekecohan yang sudah sedia berlaku. jelas ini adalah tindakan pihak-pihak yang ingin merampas kembali tampuk pemerintahan daripada Pakatan Rakyat.

suasana tegang di meja Speaker

siapa mereka ini?


inilah deretan manusia yang membantu dalam rampasan kuasa ini

jadi saya ingin mengajak anda semua supaya berfikir dan selidik terlebih dahulu sebelum membuat sebarang kesimpulan mengenai sebarang pergelutan yang berlaku dalam senario politik di malaysia sekarang. kita tidak boleh terus percaya dengan kata-kata satu pihak sahaja tanpa mendengar pendapat yang satu lagi

wassalam.

No comments:

Post a Comment